Literatürler

Yapay Yaşlandırma Yönteminin Ticari ve Ticari Olmayan Zirkonya Diş İmplantlarının Mekanik Özelliklerine Etkisi

Makalenin Özü

Amaç: Yapay yaşlanmanın ticari ve ticari olarak bulunmayan zirkonya diş implantlarının mekanik direnci ve mikromekanik özellikleri üzerindeki etkisini değerlendirmek.

Yöntemler: Taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ve X-ışını bilgisayarlı tomografisi (X-CT), aşağıdakileri içeren implant sistemlerinde gerçekleştirildi: Z-systems®, Straumann®, Zibone® ve ticari olarak ve ticari olarak bulunmayan değişen tane boyutlarına sahip TAV dental® . Hızlandırılmış yaşlanma, 134 ° C ve 2 bar basınçta 30 saat boyunca gerçekleştirildi. Yaşlanmadan önce ve sonra, başarısızlığa mekanik yük araştırılmış ve eğilme momentleri hesaplanmıştır. Yaşlanmadan önce ve sonra temsili Zibone implantının nanoindentasyon tepkileri yaşlanmanın sertlik (H) ve Young modülü (E) üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yapıldı. İki örneklemli t-testi istatistiksel analiz, gruplar içindeki eğilme momentlerinin anlamlı farklılıklarını belirlemek için kullanıldı.

Bulgular: Tüm implantlar gözeneksiz kompakt ve homojen çekirdek yapılarla sunuldu. Eğilme momenti, yaşlanma sonrası Z-sistemleri (anlamlı azalma (P = 0.022)) ve TAV grup 3 (anlamlı artış yok (P = 0.181)) hariç tüm gruplarda (P = 0.05) anlamlı olarak artmıştır. Eğilme momentindeki artış, TAV gruplarında artan tane boyutu ile daha az belirgindir (grup 1: P = 0.036, grup 2: P = 0.05, grup 3: P = 0.18). Sunum yapan Zibone implantının transforme, mikro çatlak bölgesinde yaşlanmayı takiben E ve H sırasıyla yaklaşık% 32 ve% 18 azaldı.

Sonuçlar: Yaşlanma, analiz edilen implant sistemlerinin mekanik özelliklerinin hem artmasına hem de azalmasına neden olmuştur. Gruplar arasındaki belirgin kontrast tane büyüklükleri ve yüzey özelliklerindeki farklılıklara göre açıklanabilir. Yaşlanma daha fazla araştırmayı gerektiren bir implant sisteminin mikromekanik özelliklerini azaltmıştır.

Giriş

Dental implant tedavisi, kısmen ve tamamen dişsiz hastaların rehabilitasyonunda yaygın olarak kabul gören bir tedavi yöntemidir.

Titanyum en yaygın implant malzemesidir ve 10-15 yıllık sağ kalım oranı% 90’ın üzerinde olan altın standart olarak kabul edilmiştir.

Titanyumun kanıtlanmış klinik başarısına rağmen, ince implant çevresi dişeti veya yumuşak doku iyileşmesi durumunda estetik sonucu tehlikeye girebilir. Ayrıca, titanyum ve titanyum alaşımlı implantlar oral ortamda korozyona karşı savunmasızdır ve sonuç olarak metal iyonlarını implant çevresi yumuşak ve sert dokulara salarlar.

Seramik implantlar, gelişmiş estetik özellikleri nedeniyle artan bir popülerlik kazanmıştır.

Geçtiğimiz on yıl içinde, seramik implantların biyomekanik özellikleri, çoğunlukla kısmen itriya stabilize zirkonya (Y-PSZ) eklenmesine dayanılarak geliştirilmiştir.

Sonuç

30 saatlik yapay yaşlanma aşağıdaki gibi sonuçlanmıştır:

  • TAV, Zibone ve Straumann’da artan bükülme momenti
  • Z sistemlerinde azalan bükülme momenti
  • TAV grubunda artan tane büyüklüğü ile artan bükülme momenti
  • X-ışını tomografi analizinde tüm implant tipleri için yoğun bir çekirdek yapı saptandı
  • Tüm implantlar klinik uygulamalar için kullanılmak üzere yeterli kırılma direncine sahiptir.
Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı